U bent hier:  Home Nieuws Algemeen
Dana Winner: intiem en interactief Delen
23/04/2005 - Dana Winner, voorzitter van de Eurosong 2004-vakjury, trekt dezer dagen door het land met haar unplugged-tour Puur. Vrijdag 22 april gaf ze rendez-vous in de Antwerpse Zuiderkroon. Het werd een intiem en interactief concert van de nachtegaal uit Kermt tijdens het welk Dana alle tijd van de wereld nam voor haar publiek. Eurosong.be was erbij en legde de mooiste momenten vast op de gevoelige plaat.

Dana Winner is de jongste weken het slachtoffer van een aantal hardnekkige roddels. Die voorspellen een nakende echtscheiding en floppende carrière. Van dat laatste was gisteren in een quasi uitverkochte Zuiderkroon weinig te merken. Dana zal met ons moeten toegeven dat haar oudere repertoire – de resem Tien om te Zien-hits, zeg maar – nog steeds de meeste reacties losweekt. Die had ze dan ook in een medley gebundeld en bewaard tot het eind.

Ook de geruchten over haar privé-leven werden impliciet ontkend. Met een exemplaar in de hand stak Dana stak even de draak met de roddelblaadjes – 'U koopt ze waarschijnlijk omdat er tv-programma's instaan en… voor de horoscoop? Daar geloof ik niets van! – en tijdens het concert riep ze plagend naar haar echtgenoot: 'Wilfried, hebben wij problemen?'

ligbank
Dana had voor deze tournee gekozen voor een zeer intiem concept. 'Ik wil een thuissfeertje gekregen zodat u het gevoel krijgt dat u bij me thuis wordt ontvangen', verantwoordde ze haar keuze. Gedekt door één backing vocal en vier muzikanten, sfeerverlichting op het podium, een foto van haar dochtertje en zelfs zetels en een heuse ligbank voegde Dana de daad bij het woord in de podiumsetting.

Tijdens het eerste deel van de show nam ze opvallend veel tijd voor interactie met haar publiek. Dat werd zelfs uitgenodigd om confidentiële bekentenissen bij haar op de bank te komen doen. Eén heer voelde zich geroepen om de blijde mare te komen verkondigen dat hij na zeventien en veel lief en leed met zijn vriendin binnenkort in het huwelijksbootje zal stappen.

Dana Winner naast een foto van dochterlief Chinouk

Vertederend moment ook wanneer Dana plaats nam bij de foto van haar dochter Chinouk. Toen stuurde een vader zijn achtjarig dochtertje het podium op om aan La Winner een geschenkje te overhandigen. Het kind was duidelijk onwennig en weigerde zelfs een kus van Dana, alsook de uitnodiging om tijdens het volgend nummer – 15 jaar van wijlen Conny Vandenbos – bij haar op de bank te blijven zitten. Tijdens het tweede deel moest de foto van Chinouk plaats maken voor een exemplaar van mama Vanlee, aan wie Dana een mooie ode bracht. 'Kippenmoment'!

in de muziekwereld gerold
Qua repertoirekeuze werd het concert aangekondigd als verrassend. Dana had inderdaad diep in het muzikaal archief gegraven en pakte naast enkele minder voor de hand liggende nummers uit haar eigen repertoire uit met nummers als Moonlight shadow, Find my love en Amour défendu. Dat laatste nummer van Mireille Matthieu beschreef Dana als het eerste nummer waarmee ze aan een zangwedstrijd had deelgenomen.

'Ik ben eigenlijk in de muziekwereld gerold, maar ben nog elke dag blij dat ik al meer dan vijftien jaar dit vak mag uitoefenen', bekende de Vlaamse nachtegaal aan haar aandachtig publiek, onder wie een redelijk aantal Nederlanders. Inderdaad, ooit stond Dana – toen nog Chantal Vanlee – in Kermt broodjes te smeren en vulde ze haar vrije tijd met volleybal.

Dana heeft in de loop der jaren een mooi eurovisierepertoire opgebouwd. Dat liet ze gisteren integraal in de kast, een flardje ABBA niet te na gesproken. Niettemin kregen we een apart, maar degelijk concert te zien met een intiem en relaxed eerste deel en een tweede deel waarin het tempo werd opgetrokken en het sobere goudgele topje en de bijhorende zwarte pantalon werden ingeruild door een moderne jeans en een (te) hippe bont-en-blauwe blouse. Een opgestoken kapsel en een nieuw juweel uit Dana's eigen collectie zorgden voor de finishing touch. Toch waren het vooral Dana's gouden stem en briljante présence die nog het meest van al schitterden.

foto's: Olivier Vanhoutte


Share
Raf Van Bedts


We horen graag je reactie op dit artikel. Vermeld je naam en houd het gezellig voor iedereen. Ongepaste reacties worden verwijderd. Foutje gespot in ons artikel? Mail het naar info@eurosong.be!
 

Reacties zijn gesloten.Berichtcategorieën

Zaterdag 23 mei 2015

 

Verjaardagen

Vandaag - 25 november:
  • Tom Dice (°25/11/1989, B), singer-songwriter (ESF 10)

Nieuwscategorieën

Nieuwsarchief