U bent hier:  Home Nieuws Algemeen
Kosovo wil snel deelnemen aan het Songfestival Delen
19/04/2008 - In Servië zullen ze het iets minder graag horen, maar de Kosovaarse omroep RTK maakt zich sterk klaar te zijn om vanaf volgend jaar aan het Songfestival te kunnen deelnemen. Daartoe wil de afgescheiden Servische autonome provincie het festival 'Akordet e Kosoves' nieuw leven inblazen. De winnaar zou dan Kosovo op het Songfestival mogen vertegenwoordigen. Hamvraag is of een en ander ook door de EBU zal worden toegelaten.

De nationale TV zender van Kosovo RTK is klaar om het festival ‘Akordet e Kosoves’ opnieuw te organiseren. ‘Akordet e Kosoves’ is een festival van popliedjes dat al jaren lang bestaat in Kosovo. De voorbije jaren werd het echter op non-actief gezet. Er bestaan in Kosovo ook andere festivals zoals ‘çelsi muzikor’, ‘polifest’ en ‘zambaku i Prizerenit’ maar het voornemen van RTK is om het ‘Akordet e Kosoves’ te reanimeren om te laten dienst doen als nationale voorronde voor het Songfestival.

Muzikant Antonio Gashi en compoinist Valton Beqiri, tevens directeur van ‘Akordet e Kosoves’, hebben al luidop de hoop uitgesproken dat RTK zo snel mogelijk volwaardig actief lid van de EBU zal worden. Da's een noodzakelijke voorwaarde om te mogen deelnemen aan het Eurovisiesongfestival.

Hamvraag is in hoeverre dit opzet haalbaar is. Servië erkent de onafhankelijkheid van Kosovo niet. Het gastland van dit jaar krijgt daarbij steun van landen als Rusland en Griekenland. De Kosovaren op hun beurt zullen een songfestivaldeelname graag aangrijpen voor de verdere officiële erkenning van hun land.

Wordt vervolgd…

 

Dank aan G. Sahiti voor de hulp bij de vertaling.


Share
Raf Van Bedts


We horen graag je reactie op dit artikel. Vermeld je naam en houd het gezellig voor iedereen. Ongepaste reacties worden verwijderd. Foutje gespot in ons artikel? Mail het naar info@eurosong.be!
 

Reacties zijn gesloten.Berichtcategorieën

Zaterdag 23 mei 2015

 

Verjaardagen

Geen jarige Songfestivalnaam vandaag

Nieuwscategorieën

Nieuwsarchief