U bent hier:  Home Nieuws Hoofdpunten, Zweden
Live – Wie wint Melodivestivalen 2012? – update beëindigd Delen
melodifestivalen2012
10/03/2012 -

Vanavond kiezen de Zweden een opvolger voor ‘populaire’ Eric Saade. Na hun derde plaats in Düsseldorf ligt de lat hoog. Tien finalisten mogen een gooien doen naar evenveel Eurovisieroem als hun gelauwerde voorganger. Als we de polls mogen geloven hebben Loreen en Danny Saucedo een pak meer kans om als eerste te eindigen dan hun concurrenten. Vanaf 20u volgen we live de finale in de Globen te Stockholm. Regelmatig refreshen dus als je niets wil missen van ons commentaar dat systematisch wordt toegevoegd zolang de show loopt.

‘It’s up to you Baku, Baku’

‘Start spreading the news, you’re leaving in May’… De drie presentatrices hebben ‘New York New York’ voor de gelegenheid omgedoopt tot ‘Baku, Baku’. Of het er in de Azerbeidzjaanse hoofdstad straks even glamoureus en smaakvol aan toegaat, zal nog moeten blijken. Maar de Zweden gaan alvast hun duit in het zakje doen met de zoektocht naar een geschikte winnaar in een muzikaal erg gevarieerde finale. En mocht die niet gevonden worden uit de tien kandidaten, die in één adem nog eens worden voorgesteld, dan houden we er een fantastische tv-show aan over… en de Azerbeidzjanen mooie beelden van een openingsact met vuurwerk en een hele roedel danseressen in Azerbeidzjaanse klederdracht. Fuchsia hoofddoeken inbegrepen.

Er mag vanavond gesms’t worden want het publiek mag 50% van de punten verdelen. De opbrengst van de sms-voting gaat naar het goede doel. Tot nog toe staan er 6,3 miljoen kronen op de teller. Zweden blijft een sociaal ingesteld land.

Eric Saade gaat van de grond

De Zweden hebben er enkele jaren op moeten wachten, maar in Düsseldorf vorig jaar wist Eric Saade voor het land nog eens het erepodium te bestijgen. ‘Popular’ eindigde derde en was meteen een welgekomen geschenk voor Christer Björkman, de sterke man achter Melodifestivalen, om het nu van zijn concept te rechtvaardigen. Het lag dus in de logica der dingen dat Saade mag opdraven in de finale van MF. Dat doet hij met alweer een drukke dansact, zoals we die intussen van hem gewoon zijn. Om zijn nieuwe single wat extra cachet te geven gaat de Zweedse beauty zowaar van de grond. Velen zullen graag met hem meegevlogen zijn.

01. David Lindgren met ‘Shout it out’

De zang van David Lindgren is niet zo proper als zijn maatpak of maagdelijk als zijn witte sportsloeffen, maar eerlijk is eerlijk: hij heeft tijdens de repetities veel meer valse noten geproduceerd. Zijn belegen dance-nummer is van het soort dat je ook vindt op albums van pakweg Kate Ryan. Shout it out? Het mag, maar graag wat toonvaster en een beetje eigentijdser.

02. Thorsten Flink och Revolutionsorkestern met ‘Jag reser mig igen’

En wij die Thomas G:son altijd vereenzelvigden met drukke eurovisiebrol! Vandaag maakt hij liefst twee uitzonderingen op zijn eigen regel. Met dit nummer dat een waarheidsgetrouwe inhoud bevat over het persoonlijk leven van Thorsten Flinck zorgt hij voor een aangename verrassing in MF. Voor het Songfestival wellicht iets te donker, maar een verdomd terechte finalist in de Globen.

03. Dead by April met ‘ Mystery’

Deze groep lijkt nu al te kampen met een imagoprobleem. Propere Backstreet Boys die de ruige willen uithangen met hanenkammen en een in se proper nummer dat wordt gelardeerd met enkele rauwe Lordi-klanken: we weten het nog zo niet. Het grootste ‘mystery’ is waarom dit de finale heeft gehaald.

04. Lisa Miskowsky met ‘Why start a fire’

Nadat Dead by April het vuur aan de lont heeft gestoken, vraagt Lisa Miskowsky zich af of dit een goed idee was. Zelf houdt ze het bij een waakvlam. Visueel levert deze bijdrage vuurwerk op met twee levend geworden vlammen, maar muzikaal slaat de vlam niet in de pan. Verdienstelijk, mooi om naar te kijken en easy listening, maar geen ‘wauw’.

05. Top Cats met ‘Baby Doll’

‘Baby Doll, you need some rock ‘n roll': de originaliteitsprijs zal deze oorwurm niet krijgen, maar dat de Zweden wel van een vleugje rockabilly houden, is vorig jaar al gebleken met de Playtones. Top Cats houdt het simpel: een vrolijk pretentieloos deuntje door een bende enthousiaste gasten zonder franje maar mét Colgate-smile. Aanstekelijk in zijn eenvoud, maar geen hoogvlieger.

06. Loreen met ‘Euphoria’

 Tijd voor euforie! Loreen is topfavoriete en dat is noch onlogisch, noch onverdiend. Met dank aan alweer Thomas G:son, godbetert. ‘Euphoria’ is een modern dancenummer dat goed gezongen wordt en voorzien van een act waarvoor de mosterd bij Kate Bush werd gehaald. Loreen zelf is geen femme fatale, maar intrigeert voldoende om de aandacht van het publiek bij te houden en de kijkers allicht te verleiden om de telefoon ter hand te nemen. Modern, origineel, goed gezongen en visueel verleidelijk… dit ruikt naar Bakoe!

07. Ulrik Munther met ‘Soldiers’

Deze melkmuil won Lilla Melodifestivalen en mag het nu bij de groten proberen. Een blonde Justin Bieber die de pet van Ciske De Rat en de gitaar van Tom Dice heeft geleend om muzikaal met de soldaatjes te spelen. In principe zijn we tegen kindsoldaten, maar deze veldslag bij Melodifestivalen zal allicht toch geen winst opleveren. Toch een meer dan verdienstelijke poging.

08. Björn Ranelid feat. Sara Li met ‘Mirakel’

Er moet altijd iets in de finale zitten wat voor contestatie zorgt. Mensen moeten nu eenmaal ook iets te zeuren hebben. Björn Ranelid feat. Sara Li lenen zich graag voor dit ‘mirakel’. Met de uitlating ‘als een vrouw neen zegt tegen een man van zestig, sterft de hele mensheid uit’, kan Ranelid zo een toppositie verwerven bij paus Benedictus. Gelukkig heeft Vaticaan-stad geen stemrecht. De mirakelen moeten tot nader order van ons Heer komen, maar de goede zang kwam van Sara Li. Lach in je vuistje, of lach groen, maar zie er vooral de humor van in.

09. Molly Sandén met ‘Why am I Crying’

 We geven graag toe dat we een boontje hebben voor Molly Sandén, maar denk dat vleugje subjectiviteit even weg en luister naar haar magistrale stem. Dit is zonder meer de beste zangeres van de avond. En ééntje die op de goede weg is. Molly heeft zich weten te ontdoen van de gebruikelijke stroperigheid van haar powerballades en slaagt erin met een eigentijds nummer uit te pakken dat beklijft. Nu de voorspelbaarheid nog laten varen en zichzelf noch letterlijk noch figuurlijk aan de ketting leggen en die hoofdvogel bij Melodifestivalen zit klaar om door haar te worden afgeschoten… ooit.

10. Danny Saucedo met ‘Amazing’

Met sympathie an sich win je geen Songfestival, maar het kan helpen om het verschil te maken in Melodifestivalen. Vocaal moet vlotte Danny zijn meerdere erkennen in Loreen, al redt hij zich tijdens deze finale heel aardig. Ook zijn nummer kan niet helemaal tippen aan ‘Euphoria’, maar met zijn flashy en complete act is Danny Saucedo hier een ‘lichtend voorbeeld’ voor zijn tegenstrevers. Amazing! Zonder twijfel met de sympathie van de bakvissen en Astrid Bryan… Maar is dit voldoende om Loreen van de zege af te houden? Of profiteert Danny van het goede resultaat dat Eric Saade vorig jaar met een gelijkaardig project in Düsseldorf wist neer te zetten? Wij vermoeden dat Saucedo volgend jaar voor de derde keer mag komen proberen om zijn scheepsrecht te krijgen.

Intussen is de voorstelling van de liedjes afgelopen en komt de compilatie van de tien finalisten langs.

De puntentelling van de internationale jury’s gaat van start.
Sandra Kim begint voor België. We beperken ons tot de hoogste punten.

België: 8 voor Molly Sandén, 10 voor David Lingren en 12 voor Danny Saucedo
Estland: 8 voor Top Cats, 10 voor Danny  ,12 voor Loreen
Cyprus: 8 voor David Lindgren, 10 voor Molly Sandén, 12 voor Loreen
Verenigd Koninkrijk: 8 voor David Lindgren, 10 voor Ulrik Munther, 12 voor Danny Saucedo
Bosnië & Herzegovina: 8 voor Dead by April, 10 voor David Lindgren, 12 voor Loreen
Frankrijk: 8 voor Molly Sandén, 10 voor Loreen, 12 voor Danny Saucedo
Oekraïne: 8 voor Ulrik Munther, 10 voor Loreen, 12 voor Danny Saucedo
Malta: 8 voor Ulrik Munther, 10 voor Loreen, 12 voor David Lindgren
Duitsland: 8 voor Danny Saucedo, 10 voor Ulrik Munther, 12 voor Loreen
Ierland: 8 voor Ulrik Munther, 10 voor Danny Saucedo, 12 voor Loreen
Noorwegen: 8 voor Danny Saucedo, 10 voor David Lindgren, 12 voor Loreen

Loreen wint de stemming bij de internationale jury’s met 114 punten. Danny Saucedo eindigt tweede met 92 punten. David Lindgren is verrassende derde met 65 punten. Ulrik Munther is vierde met 62 punten en Molly Sandén vijfde met 55 punten.

De televoters mogen nu nog eens zoveel punten verdelen. De punten worden toegekend naargelang het behaalde percentage van de televotes.

Helena Paparizou (ESF 01-05) zorgt voor de intervalact. Zij brengt een jazzy cabaretversie van ‘Popular’ van Eric Saade.

Zo meteen wordt de uitslag bekend gemaakt.


Share
Raf Van Bedts


We horen graag je reactie op dit artikel. Vermeld je naam en houd het gezellig voor iedereen. Ongepaste reacties worden verwijderd. Foutje gespot in ons artikel? Mail het naar info@eurosong.be!
 

Reacties zijn gesloten.Berichtcategorieën

Zaterdag 23 mei 2015

 

Verjaardagen

Vandaag - 30 november:
  • Linda Wagenmakers (°30/11/1975, NL) zangeres en musicalartieste (ESF 00)

Nieuwscategorieën

Nieuwsarchief