Zo werkt de puntentelling tijdens de Eurosongfinale [UPD] Delen
cdEurosong2014
11/03/2014 - Volgende zondag tijdens de finale zullen vijkoppige vakjury’s uit zeven – nog nader te noemen – landen elk veertig punten uitdelen aan de zes finalisten van Eurosong 2014. In totaal vergeven deze jury’s dus 280 punten. Nadien worden nogmaals  280 punten verdeeld door de televoters op basis van de televotingpercentages. Hiermee neemt Eurosong dus het Zweedse puntensysteem over. Een woordje uitleg.

De afgelopen weken ontvingen we diverse vragen over de precieze gang van zaken bij de jurering. Het bleek voor de kijker niet altijd even duidelijk hoe de punten van de experten en de televoters werden samengevoegd. Bovendien werd soms onzorgvuldig gecommuniceerd, zoals tijdens de ex aequo bij Petra en Udo in de eerste semi. Beide haalden evenveel punten bij de expertenjury en toch eindigde Petra vierde en Udo derde. ‘We kijken naar de punten achter de komma’, kondigde Eva Daeleman aan tijdens de live-show, maar uit navraag bij producer Maarten Verhaeghen bleek achteraf dat in geval van ex aequo de punten van Ruslana de doorslag gaven.

Om verdere onduidelijkheid te voorkomen, staken we bij de Eén-persdienst ons licht op voor meer details over de puntentelling tijdens de finale.

Aanstaande zondag zullen de experten geen punten toekennen. Hun rol beperkt zich tot het geven van commentaar na afloop van de optredens van de zes artiesten. Ze krijgen met andere woorden een adviserende functie aan de kijker.

Wie er wél punten zullen geven zijn zeven buitenlandse jury’s enerzijds en het publiek anderzijds. Beide krijgen een stemaandeel van 50%.

In zeven landen – welke dat zijn wordt pas later meegedeeld – zullen vijfkoppige jury’s worden gevormd bestaande uit personen die professioneel met muziek bezig zijn. Hetzij als artiest, als componist, auteur, muziekjournalist of als medewerker van de muziek- of entertainmentafdelingen van een radio- of tv-omroep. Elke jury kent vijf quoteringen toe: 4, 6, 8, 10 en 12 punten. Dat betekent dus dat telkens één artiest geen punten krijgt. In totaal geeft elke jury dus 40 punten. Maal zeven gaat het om 280 punten.

Eens die punten toegekend, worden de punten van het publiek toegekend. Ook het publiek mag 280 punten verdelen onder de zes kandidaten. Dat gebeurt op basis van de percentages die elke artiest heeft behaald in de televoting. Concreet: een artiest die 10% van de stemmen achter zijn of haar naam verzamelt, krijgt 28 punten.

Hiermee kiest één dus voor de puntentelling zoals die ook al enige jaren verloopt in Zweden tijdens de finale van Melodifestivalen.

Dank aan de Eén-persdienst voor de toelichting.

Update 13/03:

deredactie.be meldt dat de volgende zeven landen voor 50% de uitslag zullen bepalen:

  • Azerbeidzjan
  • Denemarken
  • Ierland
  • VJR Macedonië
  • Nederland
  • Spanje
  • Wit-Rusland

Share
Raf Van Bedts


We horen graag je reactie op dit artikel. Vermeld je naam en houd het gezellig voor iedereen. Ongepaste reacties worden verwijderd. Foutje gespot in ons artikel? Mail het naar info@eurosong.be!
 


Berichtcategorieën

Zaterdag 23 mei 2015

 

Verjaardagen

Geen jarige Songfestivalnaam vandaag

Nieuwscategorieën

Nieuwsarchief